Stefan Löfven råder osäkra inför EU-valet: gå på magkänsla

Statsminister Stefan Löfven (S) råder väljare som säger att de kan för lite om EU-valet och tvekar om parti och kandidat att använda magen.

Stefan Löfven intervjuas av TT på hans väg från en kampanjrunda.

- Det är ju inte så att politiken blir helt annorlunda värderingsmässigt. Då kan man gå på magkänsla, säger Löfven som anser att jämställdhet inte ska vara frivilligt för EU-länderna.

Att ge råd om magen kan möjligen tyckas lite befängt för en S-ledare vars kompromisser med Centerpartiet och Liberalerna för att behålla regeringsmakten har visat sig svårsmält för en del S-sympatisörer.

Men Löfven tror att valdeltagandet kan öka. Och han tror att hans parti kan dra in mer än de drygt 24 procent partiet har fått i de tre senaste valen till EU-parlamentet.

Stefan Löfven hoppas på att göra ett bättre val.

Hoppas på bättre

- Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

Hans tal om att ta magen till hjälp på söndag grundar sig i att han stöter på väljare som hävdar att de vet för lite om EU.

- Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU. Då säger jag: följ kompassen, säger Löfven och tror att det går att hålla kurs på vad man röstar på på i andra val.

EU-parlamentsvalen är kända för att ge resultat som skiljer sig mycket från riksdagsvalen. Väljarna är mycket mindre partilojala i valbåset. Han tror inte att väljares tvekan har påverkats av att partierna i valrörelsen tar upp många frågor, som de blivande EU-parlamentarikerna knappast kommer ha något inflytande över.

- I början handlade det mer om personers åsikter, men det blir mer klart nu vad som står på spel, säger Löfven och håller fast vid S-bilden att det är ett värderingsval, mot extremism.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen