Häxjakt på hbtq-personer i Tanzania

År 2015 tillträdde John Magufuli som president i Tanzania. Sedan dess har vardagen blivit allt svårare för hbtq-personer i landet. Vårdcentraler som specialiserat sig på aids-behandling har stängts ner, hbhtq-personer fängslas och regimens retorik är allt mer hetsande. Homosexualitet är olagligt i Tanzania och kan straffas med livstids fängelse.

Clara (till höger) och Olivia (till vänster) jobbar för sina egna och andra hbtq-personers mänskliga rättigheter i Tanzania.

Olivia och Clara, två lesbiska transpersoner driver en organisation i Tanzania för hbtq-personer. För att kunna driva sin organisation har de hittat olika strategier för att komma undan regimen och polisens vakande öga. När de måste ha möten försöker de ha dem på olika ställen.

- Men aldrig mer än två dagar i rad på samma hotell. Och vi kallar oss bara en ungdomsorganisation för utveckling och nämner inte vad vi egentligen arbetar med, säger Olivia.

Efter att mötesdeltagarna registrerat sig för de alltid bort listorna i säkerhet. I protokollen formulerar de sig runt de egentliga frågorna och nämner aldrig hbtq.

Både Clara och Olivia har blivit gripna av polisen. Vid ett möte i slutet av 2018 blev Olivia gripen, hennes organisation tillsammans med andra hbtq-föreningar hade då diskuterat hur de skulle kunna fortsätta sin verksamhet i det allt farligare klimatet för hbtq-personer i Tanzania.

- Polisen hade bevakat mötet och tagit foton av oss. Så när de väl kom och grep oss kunde vi inte ens låtsas att vi höll på med något annat, säger Olivia.

Hon fängslades tillsammans en stor grupp andra mötesdeltagare, berättar hon. Några formella anklagelser visade polisen aldrig upp under de tio dagar som gruppen satt inlåst, säger hon.

- Ingen av poliserna svarade på våra frågor. De sade att de hade fått order uppifrån.

I slutet av 2018 gick staden Dar es Salaams borgmästare ut och uppmanade Tanzanias invånare att anmäla misstänkta homosexuella inför planerade massgripanden, som skulle börja utföras i november av specialstyrkor. Borgmästarens uttalande fick massiv kritik av omvärlden. EU kallade hem sin ambassadör från landet och Danmark frös delar av sitt bistånd. Borgmästarens försvarade själv sitt uttalande men regeringen tog avstånd och påstod att det var dennes personliga åsikter.

Nästa mål för Clara och Olivias organisation är att alliera sig med journalister som vågar berätta om hur vardagen ser ut för hbtq-personer i landet. Något som är svårt i ett samhälle där självcensuren är kraftig, inte bara hos journalister utan också hos andra medborgare.

Förtrycket mot dem stannar inte vid de styrande. Även samhällets fördömande mot dem är hårt, och förvärras varje gång politikerna kommer med nya uttalanden.

- Vi måste hela tiden vara försiktiga med vilka vi släpper in och vilka vi delar information med, säger hon.

Ingen av dem kan leva öppet med sin sexualitet och på frågan om det går att ha en flickvän blir svaret ett sorgset skratt.

- Nej, självklart inte.

Mer från: Nyheter

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.

Misstänkt mördare springer in i brinnande lägenhet

MORD Snart börjar rättegången mot den man som misstänks ha dödat och försökt elda upp en 76-årig bekant.

20 min

Läget snackar hållbarhet

Vi pratar om en hållbar skola, och klimatpåverkan. ...

Efter dödsolycka – nu ifrågasätts elsparkcyklar

NYHETER Elsparkcykeln – ett lätt och bekvämt transportmedel för många. Nu ifrågasätts den efter att en ung man omko...

Ett skepp kommer lastat med skräp

UTRIKES Från Filippinerna till Kanada. Asiatiska länder säger ifrån till att agera soptippar åt länderna i väst.

Önskeambulans i Uppsala ska hjälpa svårt sjuka att infria sina sista önskningar

En "bucket-list" eller lista över platser man vill b...

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.