På fredag skolstrejkar vi igen för klimatet

På fredag den 24 maj är det dags för den andra globala skolstrejken för klimatet. Ungdomsrörelsen Fridays For Future rapporterar att den första globala strejken hade över 1.8 miljoner skolstrejkare världen över.

Uppslutningen till den första globala klimatstrejken den 15 mars var stor. På bilden syns klimatstrejkande i Lund.

- Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin stått inför. Men den har ignorerats i decennier och fortsätter att ignoreras och vi unga accepterar det inte längre. Därför strejkar vi. Vi kämpar för vår framtid och vi kommer inte att ge upp, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Greta Thunbergs klimatstrejk sprider sig över världen och på fredag lämnar många av er skolväskan hemma. Skolstrejken i mars hade deltagare i över 125 länder. På fredag är det igen dags för Global Climate Strike världen över. Mitt i Stockholm rapporterar att flera stora artister ställer sig bakom strejken och klimataktivisten Greta Thunberg på fredag. Molly Sandén, Astrid S och Danny Saucedo är några av de artister som kommer att att stå på scenen i Kungsträdgården i Stockholm på fredag för att stötta klimatstrejken.

Fridays For Future skriver att strejken inte kommer att hållas på Mynttorget på fredag utan i Kungsträdgården. Klockan 11:30 inleds skolstrejken i Stockholm 11:30 vid Humlegården. Där kommer strejkarna att gemensamt vandra till Kungsträdgården.

Skolor i hela Sverige kommer vara med i klimatstrejken på fredag. Organisationen räknar med minst 340 demonstrationer och manifestationer på olika platser runt om i landet.

Målet med manifestationen på fredag är att:

Lyssna på klimatforskare

Följ Parisavtalet

Stoppa uppvärmningen med 1,5 grader

Politiker på alla nivåer bör deklarera nödläge för klimatet

Källa: Fridays For Future

Webbfråga Ska du klimatstrejka på fredag?

Visa resultat