Ytterligare en man åtalas för domkyrkokuppen

Den 5 februari i år återfanns det stulna guldet i en soptunna i Åkersberga utanför Stockholm. På föremålen fanns även det dna som nu leder till ytterligare ett åtal.

Hans dna hittades på det stulna guldet. Nu åtalas en 26-åring, misstänkt för att ha deltagit i den spektakulära kuppen i Strängnäs domkyrka.

Mannen har suttit häktad sedan februari i år. Misstankar riktades mot honom efter att det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats och en analys visat att hans dna fanns på föremålen.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har en omfattande förundersökning genomförts och ett mycket stort antal vittnen hörts.

"Jag gör gällande att den 26-årige mannen är en av de personer som utfört stölden i kyrkan.", säger kammaråklagare Isabelle Bjursten i pressmeddelandet.

I vintras dömdes en 22-årig man till fyra och ett halvt års fängelse för den fräcka kuppen.

65 miljoner kronor

Den 31 juli förra året stals tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, ur en förstärkt monter i domkyrkan. Vittnen såg två personer lämna kyrkan på cykel för att sedan fly med båt från en brygga i närheten.

Föremålen har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

Huvudförhandlingen i rättegången inleds den 27 maj i Attunda tingsrätt. 26-åringen nekar till anklagelserna.

Ytterligare en ung man var misstänkt för inblandning i brottet, men åtalas inte.