Nyhetsscrollen: Morgonen 16 maj

USA:s president Donald Trump utlyser ett nytt nationellt nödläge som stoppar amerikanska bolag från att använda utländsk teknik som kan utgöra en säkerhetsrisk.

Venezuelanska parter till Norge

Politiker från oppositions- och regeringssidan i Venezuela har rest till Norge i hopp om att kunna påbörja en förhandling om krisen. Det uppger oppositionskällor i Caracas enligt Reuters.

Norge har lång erfarenhet av medling, bland annat kring kriget i Colombia, och har erbjudit sig att hjälpa till i Venezuela. Men vad som är på gång nu vill Oslo inte avslöja.

– Det tror jag inte att jag kan kommentera, säger Per Wiggen vid norska UD till tidningen Verdens Gang.

Trump utlyser nödläge om kommunikationsteknik

USA:s president Donald Trump utlyser ett nationellt nödläge som hindrar amerikanska företag från att använda kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk.

– Amerikaner kommer att kunna lita på att våra data och infrastruktur är säker, säger Trump om beslutet.

Beslutet banar vägen mot ett förbud att göra affärer med den kinesiska mobiljätten Huawei.

"Att införa restriktioner mot Huaweis verksamhet i USA kommer inte att göra USA säkrare eller starkare. Det hänvisar bara USA till sämre och dyrare alternativ", skriver bolaget i en kommuniké.

Vanligare med schyst fisk på restaurangen

Allt fler restauranger serverar miljömärkt och hållbar fisk. Förra året fick 200 restauranger Marine Stewardship Councils (MSC) certifiering för hållbart miljöfiske, vilket gör att det totala antalet restauranger med certifieringen nu är 695.

Bland de nya restaurangerna finns stora kedjor som Max och Sushi Yama.

Certifieringen kräver att fisken kommer från hållbara bestånd, är spårbar och skiljs från icke-certifierad fisk.