Hellre sill än makrill

WWF rekommenderar alla att fråga efter produkter märkta med MSC, ASC eller Krav.

Den som vill äta hållbart fångad fisk bör avstå från Östersjötorsk och makrill från nordöstra Atlanten, enligt WWF:s årliga fiskguide.

Men allt är inte mörker i fiskevattnen.

– Sill har många fördelar, säger fiskexperten Karin Glaumann.

Världsnaturfonden (WWF) delar in de olika fiskarna i sin guide i kategorierna grönt, gult och rött ljus.

I det stora hela går det sämre för fyra av de tio vanligaste fiskarna på de svenska matborden. Utöver torsken och makrillen får nordhavsräkor fiskade i södra Norge rött ljus, och sill från flera olika områden går från grönt till gult ljus.

– Av lite olika anledningar. För makrillen är det framförallt överfiske som är problemet, säger Karin Glaumann, sakkunnig på WWF.

Försiktig med makrill

Det finns dock hopp för makrillfantaster.

– Makrill från Nordostatlanten som fiskas med handlina är fortfarande kvar på grönt ljus. Det fiskas skonsamt och blir väldigt lite bifångster, och väldigt liten påverkan på ekosystemet som helhet, säger Karin Glaumann.

Men hon tillägger att man generellt bör vara försiktig med att äta makrill i dagsläget.

Många fördelar

Sedan finns det ju andra alternativ för fiskälskare. Många av fiskarna i guiden har gröna eller miljömärkta alternativ – och en del fiskar visar en positiv utveckling.

Det finns ingen fisk som enbart har grönt ljus. Men det finns fisk med endast grönt och gult. Som sillen.

– Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger Karin Glaumann.

"Det leder bara till ond bråd död och psykisk ohälsa"

Nyheter Kommunpolisen Tony Bengtsson om unga som är fast i gängkriminalitet

Ny vår för medierna

Radio Hör medieexpert prata om de ökande vanorna

Trafikverket: "minskar risken att omkomma med 40 procent"

Nyheter Trafiken förändras – förr var inte riskettan ett krav.

Palestinsk poet om frihet och fångenskap

Aktivism Dareen Tatour skriver om sitt liv med ockupationen.

Sommaren snart här

Väder Meteorologen Linnea Rehn berättar om läget för sommaren.

Parkeringsgarage ska bli bostäder

Lokalt "Vi såg en bra möjlighet att tillföra bostadsrätter på den platsen".