Fallet Assange: Förundersökning återupptas

I nuläget avtjänar Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser.

Förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange återupptas, meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson. Assange är på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som begicks i augusti 2010.

Åklagaren kommer inom kort att begära Julian Assange häktad i sin frånvaro. För att kunna verkställa häktningsbeslutet kommer åklagaren att utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder.

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Julian Assange häktad i sin frånvaro, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Efter olika rättsliga turer flydde han till Ecuadors ambassad i London, där han beviljades asyl 2012.

Förundersökningen gällande misstänkt våldtäkt lades ner i maj 2017. Det ansågs inte finnas några möjligheter att driva utredningen framåt.

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält Assange. I samband med att brittisk polis grep Assange på Ecuadors ambassad den 11 april, lämnade hon in en begäran om att återuppta fallet.

Advokaten har under dagen pratat med sin klient.

– Hon hälsar att hon känner stor tacksamhet och är väldigt hoppfull om att kunna få upprättelse. Vi hoppas båda två att rättvisan till slut ska kunna segra, säger Massi Fritz på en pressträff.

Åtal måste väckas före den 17 augusti 2020, annars kommer fallet att avskrivas.

Även USA vill ha Assange utlämnad. Enligt Åklagarmyndigheten är det brittiska myndigheter som beslutar vad som prioriteras när en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran konkurrerar.