Hovrätten dömer konstnären Saga Berlin

Graffitimålningen i Hägerstensbadets bassäng var för ett konstprojekt. Nu slår hovrätten fast domen för grov skadegörelse mot Saga Berlin.

Saga Berlin döms av Svea Hovrätt.

Hon döms till villkorlig dom och dagsböter. Svea hovrätt slår fast domen för grov skaderörelse mot fotografen och konstnären Saga Berlin. Södertörns tingsrätt bedömning var likadan förra året i oktober. Konstnären måste betala 280 000 kronor i skadestånd till Stockholm stad.

Saga Berlin och flera andra personer graffitimålade Hägerstensbadets utomhusbassäng i september år 2016. Det var för ett konstprojekt. Polisen grep Saga Berlin på plats, och dagen efter gick Stockholm stad ut med att saneringen av den tomma bassängen skulle kosta 650 000 kronor.

Advokaten till Saga Berlin yrkade på att straffet skulle vara normal skadegörelse, inte grov. Dessutom ville Berlin att skadeståndet skulle sänkas, eller tas bort helt. Hovrätten höll inte med.

Saga Berlin menar att hon hade tänkt sanera bassängen själv.

Under terrorattentatet på Drottninggatan, året efter graffitimålningen, blev Saga Berlin påkörd av lastbilen, och skadades svårt av händelsen. Hon fick då 150 000 kronor i skadestånd.

Just nu pågår en insamling för att hjälpa Berlin att betala av de 280 000 kronor hon är betalningsskyldig till. Anledningen till insamlingen är att den ersättning Saga Berlin fick från att ha skadats i terrorattentatet är mindre än hennes skadestånd till kommunen.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen