Äntligen tillbaka – ny säsong för Punani_99

Nanna Olasdotter Hallberg har skapat den omtalade serien.

För en vecka sedan släpptes den andra säsongen av Sveriges Radios satirpodd Punani_99. Läget pratar med Nanna Olasdotter Hallberg, skaparen av den fiktiva 17-åringen med samma namn, om serien och vad som händer i den nya säsongen.

Nanna Olasdotter Hallberg är seriens regissör och manusförfattare. När hon skapade karaktären (som hon döpt efter sitt eget namn) tänkte hon på vad hon själv tycker är roligt och vad som får henne att skratta. Efter många intervjuer med gymnasieelever som hon tycker liknar hennes karaktär skapade hon den ironiska, fiktiva världen kring Punani_99. Grundkärnan till idén var att hon hade en kompis som flyttade till Guatemala, precis som i serien.

– Först ville jag göra en dokumentär om det men det fanns vissa svårigheter kring det. Kombinationen med att karaktären Nanna kändes väldigt rolig och att jag tycker att det är spännande med 17-årsåldern gjorde att idén till serien kom till, säger Nanna.

Då den fiktiva Nannas liv kretsar runt droger, relationsproblem och vrickade idéer har serien omnämnts som kontroversiell.

– Serien skildrar en påhittad och uppskruvad samtid. Det är meningen att det ska vara roligt och det blir det inte om man gör det nedtonat. Man tappar unsen då. Det blottar vissa situationer snarare än just personen, menar Nanna Olasdotter Hallberg.

Vad händer i säsong två?

Punani_99 kör på i samma anda som innan. Samma skruvade situationer uppstår. Hon drar till Syrien, hälsar på sin pappa i Berlin och studenten närmar sig. Det som är annorlunda är att hon fyller arton i slutet så det blir lite mer som står på spel och hon får ett annat konsekvenstänk.

I serien dyker kända röster som Filip Hammar, Kakan Hermansson och Hov1 upp.