Entreprenörer ansvariga för sämsta bygget 2018 - stämmer nu Trafikverket

Tunnelbygget inleddes 2016 men har flertalet gånger pausats på grund av brister i säkerhet och arbetsförhållanden. Arbetsmiljöverket har flitigt behövt påpeka brister i säkerheten och Trafikverket tog beslutet att bryta kontraktet i mars, rapporterar TT. Nu stäms Trafikverket av det italienska moderbolaget på 80 miljoner euro.

Tunnelarbete på Lovön.

Projektet Förbifart Stockholm på Lovön kom till ett hastigt stopp i juni 2018, på uppdrag av Arbetsmiljöverket när de noterat flertal problem i bygget. Bland annat saknades ett utrymningslarm och de menar att de ansvariga för bygget saknade koll på hur många arbetare som vistades nere i tunneln, skriver tidningen Byggnadsarbetaren, som röstade fram tunnelbygget som 2018:s sämsta. Utöver detta skadades även en inspektör från Arbetsmiljöverket under en inspektion av bygget. I mitten av mars i år beslutade Trafikverket att avbryta samarbetet med entreprenören Lovön Samverkan AB, dotterbolaget till två italienska bolag. Vianini Lavori, ett av de italienska bolagen, har nu besvarat med en stämningsansökan mot Trafikverket.

Enligt Trafikverket har de agerat rätt i häva kontraktet med Lovön Samverkan AB, skriver DN. Projektledaren Johan Brantmark har även sagt till DN att uppbrottet berodde främst på grund av brister i arbetsmiljöarbetet och entreprenören varit ovillig i samarbetet.

Relaterade ämnen

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.