Liberalernas förslag: Fotboja på brottsmisstänkta barn

Barn under 15 år som misstänks för övergrepp i rättssak ska kunna få elektronisk fotboja. Det föreslår tre liberala politiker på Dagens Nyheters debattsida.

– Det är en ingripande åtgärd, men alternativet är att de unga som är utsatta för brottet inte vågar gå ut, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Nyhetsbyrån TT.

Förutom Pehrson står de två Stockholmsliberalerna Lotta Edholm och Jan Jönsson bakom förslaget. Bakgrunden är den kraftiga ökningen av rån mot barn och unga i Stockholmsområdet. Att polis och brottsofferstödjare enligt politikerna upplever en ökad rädsla bland utsatta för att vittna uppges också vara en orsak till förslaget.

Det finns en oro för ytterligare repressalier för den som medverkar i brottsutredningar.

En straffmyndig person som misstänks för övergrepp i rättssak kan häktas. Men när förövaren är under 15 år är häktning inte tillåtet enligt svensk lag. I dessa fall vill politikerna kunna sätta en fotboja på den misstänkte. På så sätt skulle man kunna begränsa barnets rätt att vistas utomhus och minska risken för att hon eller han "utgör en fara för andra", skriver liberalerna.

– Man måste nog göra det väldigt, väldigt jobbigt för 13-14 åringar att bli kriminella. Då tror jag man gör dem en väldigt stor tjänst, att man stoppar i tid, säger Johan Pehrson.

Politikerna vill också att det ska bli obligatoriskt för föräldrar att närvara vid rättegången om deras barn åtalas samt att de första förhören med målsägande och vittnen ska spelas in i större utsträckning.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

SKOLA Lunchen betalas av Kalmar kommun. Hur påverkas restaurangerna och vad tycker eleverna?

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Ingen risk för matbrist enligt Livsmedelsverket

MAT Läget har kollat läget i landets matbutiker

Läget om läget i matbutikerna

CORONA Läget har undersökt läget i Sveriges matbutiker

Trafikförbud i Birsta för att stoppa ungdomsbrottslighet

FÖRBUD I handelsområdet Birsta utanför Sundsvall har ungdom...

Inget utspring i år

STUDENT Läget snackar med elever om hur studentfirandet påverkas av coronakrisen.

Höjer priset på handsprit med upp till 1000 procent

Högstadieelever i Solna får digital undervisning

SKOLA Hög frånvaro bland personalen

Funderar du mycket på döden? Läget försöker reda ut tankarna

Personligt Varför är vi rädda för döden? Vad gör vi åt det? Häng med så får du svar.

Gratis lunch till gymnasieelever i Kalmar

Saved by the intervju

KRÖNIKA Att vara klädgalen i second hand-debatten

Tusentals barn och ungdomar dör av minor varje år

KRIG Minorna är ett krig som aldrig tar slut för de civila.

Omvandla din coronaångest till hopp

HÄLSA Psykologer och forskare ger tips i coronakrisen