Koll på Läget: Game of Thrones

Jon och Daenerys är två av huvudkandidaterna till att sluta upp på järntronen.

Igår hade första avsnittet i den sista säsongen av Game of Thrones premiär. Varför har den blivit så populär? Och vad handlar den egentligen om?

Är du en sån som lyssnat på dina vänners konversationer om Game of Thrones och bara nickat med som om du förstått vad de pratar om? Skulle du nu vilja haka på hypen kring den sista säsongen och börja titta utan att behöva ta igen de sju första? Det kan Läget hjälpa dig med.

Nedan hittar du all information du behöver ha koll på för att kunna låtsas vara någon som verkligen har koll på de senaste årens mest populära tv-serie.

Vad är Game of Thrones egentligen? 

1996 kom den första boken i bokserien Sagan om is och eld, skriven av George R.R. Martin. Den hade namnet A Game of Thrones och var den första av av sju planerade böcker. Hittills har endast fem publicerats.

År 2011 kom tv-serien med namnet Game of Thrones ut, som är baserad på böckerna av George R.R. Martin ut. TV-serien är inne på sin sista säsong och har därför kommit betydligt längre i sitt händelseförlopp än bokserien.

Varför har det blivit så stort?

Tänk dig Sagan om ringen med sex, incest och betydligt grövre våldsscener. Det är ett mytologiskt drama med många komplexa karaktärer, slagkraftiga citat och mycket action. Finns något att tycka om för alla.

Vad handlar det om?

Game of Thrones utspelar sig huvudsakligen på de fiktiva kontinenterna Westeros och Essos. Handlingen kretsar främst kring allianserna och kamperna mellan medlemmarna i familjerna Lannister, Stark, Baratheon och Targaryen. Det är en handfull av dem som kämpar om att få sitta på den åtråvärda järntronen som innebär att man styr över hela Westeros.

Samtidigt finns det ett hot som hägrar över dem alla. En flock frostzombier styrda av nattkungen marscherar söderut för att ha ihjäl allt levande.

Vilka är huvudkaraktärerna?

De du behöver känna till är Tyrion Lannister som super mycket, ligger med prostituerade och säger en massa fräcka saker. Hans syskon Jamie och Cersei ligger med varandra, den första visar sig vara djupare än man trott och den andra visar sig vara den stora skurken i serien.

Daenerys Targaryen, även känd som Khaleesi, inleder med att bli såld och våldtagen men kämpar sig hela vägen till att bli den mäktigaste personen i serien. Hon rider på drakar och straffar människor genom att bränna ihjäl dem.

Jon Snow är det synd om för det mesta. Han är en oäkting som blir förrådd och mördad. Men alla tycker om honom i alla fall.

Familjen Stark har flera medlemmar du behöver ha koll på. Arya är en lönnmördare som kan ändra skepnad. Bran kan se allt som händer överallt. Och Sansa var jobbig när hon eftersträvade att bli prinsessa men har utvecklats till en av seriens mest intressanta karaktärer.

Vad behöver jag veta inför säsong 8?

Jon och Daenerys har blivit ett par, men visar sig också vara släkt. Mysteriet kring vem Jons mamma egentligen är har blivit besvarat. Han är den rättmätiga kungen över Westeros vilket varken han eller Daenerys vet ännu. De är fokuserade på att stoppa Nattkungen och hans "army of the dead" som tagit sig förbi den stora muren. I söder sitter Cersei på järntronen utan en tanke på att hjälpa till i kampen mot de döda. Hon smider sina egna planer.

Var kan jag se serien?

Den går att se på HBO Nordic och C more. För den som har tålamod kommer säsong 8 att sändas på SVT någon gång under år 2020.

Relaterade ämnen

Mer om: Game of Thrones

Koll på Läget: Game of Thrones

NÖJE Vad handlar succéserien egentligen om? Och varför har den blivit så stor?

Sista säsongen av Game of Thrones har premiär idag

NÖJE Fansen har svårt att förutse hur det kommer att sluta

Mer från: Nöje

Sorgen är Örebrokonstnärens motivation

Örebrokonstnären är nu aktuell med nya tavlor. Inspirerade av bombningarna i den syriska staden Aleppo.

22 min

"Hur kan mitt könsorgan ha att göra med hur jag gör film?"

Tjejerna från Handels som startade popband gästar studion.

Jon Snow på rehab

NÖJE Kit Harington behandlas för stress och alkoholproblem.

Vill du bjuda på något riktigt somrigt?

NÖJE Läget ger er receptet på en saftig vaniljkaka med färska bär.

Heja Livet! hyllar kvinnokroppen!

NÖJE Utställningen är för att hylla kvinnan och kroppen som den råa, sensuella, sköra och starka farkost som den...

Mytomspunnen konstnär sålde konst på gatan

NÖJE Banksy sålde tavlor på gatan i Venedig. De representerar kritik mot massturismen.

Semifinalen i Let's dance är här!

NÖJE De tävlande berättar nu hur det har varit.

Ed Sheeran släpper nytt album

Den 12e juni släpps "No.6 Collaborations Project"

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.