Recension - British så in i Norden

Äldre män och kvinnor viskar till varandra: “titta en sån hade jag när jag var ung”, “det där mönstret känner jag igen”, “en sån där klänning har jag hemma”. Nordiska museets senaste utställning British så in i Norden, har verkligen lyckats skapa igenkänning och identitet.

British så in i Norden handlar om hur Norden influerats av kultur, vanor, traditioner, subkulturer och musik från England. Vi får ta del av historien från medeltiden till idag. Gamla bröllopsklänningar från 1800-talet blandas med moderna designers senaste kollektioner. Arbetarklass och lyx vävs samman. Utställningen lyckas på ett väldigt bra sätt ge en historiebeskrivning kopplad till nutid.

Som rekvisita till tweedkavajerna och Twiggyklänningarna står överallt kritvita överdimensionerade shoppingkassar med texten British på. Informationstexterna visas på gigantiska prislappar, texterna är lättsamma och målar upp scener. Det väger upp för den annars lite tråkiga vita estetiken runt objekten. Pensionärerna och de vintageklädda unga tjejerna ser ut att frodas på utställningen.

Vi får se punkaren Hasses kläder från 1982 som han donerat till museet. Kanske när han kände att det var dags att släppa ungdomen och acceptera etablissemanget. En liten inramad bild av Hasse står på golvet bredvid hans trasiga rutiga byxor och dekorerade skinnjacka.

Medlemmarna i Beatles ansikten pryder en kort klänning. Den är sydd av en ung tjej inför bandets första konsert i Sverige. Vi får ta del av historier om hur svenska ungdomar på 60-talet åkte till London och handlade kläder för alla sina pengar.

Det tydligaste med utställningen är hur de jobbat kring att skapa en stämning. Det är roligt, fyndigt och avslappnat. Man kan prova rutiga regnjackor och tweedkepsar. Det spelas brittpop ur högtalarna och står tekannor och koppar i högar på golvet. De kanske spelar en del på stereotyper kring vad som är typiskt brittiskt, men det funkar. Det är ett uppfriskande sätt att visa upp mode på. Med fokus på samhälle, klass, kultur och påverkan. Istället för pengar, lyx och sexighet. Det är lätt att underskatta hur kläder och mode påverkar oss, och Nordiska museet förmedlar det på ett lättsamt och roligt sätt.

Korta klänningar och Beatles var det hetaste modet för unga på 60-talet.

Mer från: Nöje

Sorgen är Örebrokonstnärens motivation

Örebrokonstnären är nu aktuell med nya tavlor. Inspirerade av bombningarna i den syriska staden Aleppo.

22 min

"Hur kan mitt könsorgan ha att göra med hur jag gör film?"

Tjejerna från Handels som startade popband gästar studion.

Jon Snow på rehab

NÖJE Kit Harington behandlas för stress och alkoholproblem.

Vill du bjuda på något riktigt somrigt?

NÖJE Läget ger er receptet på en saftig vaniljkaka med färska bär.

Heja Livet! hyllar kvinnokroppen!

NÖJE Utställningen är för att hylla kvinnan och kroppen som den råa, sensuella, sköra och starka farkost som den...

Mytomspunnen konstnär sålde konst på gatan

NÖJE Banksy sålde tavlor på gatan i Venedig. De representerar kritik mot massturismen.

Semifinalen i Let's dance är här!

NÖJE De tävlande berättar nu hur det har varit.

Ed Sheeran släpper nytt album

Den 12e juni släpps "No.6 Collaborations Project"

Mer från: Läget

De kan ha hittat ett miljövänligt sätt att flyga

REPORTAGE Joakim Svanfeldt och hans klasskompisar har uppfunnit en motor som skulle kunna revolutionera dagens flygte...

VAD SKA JAG GÖRA MED MITT LIV??

REPORTAGE Efter att ha testat sig fram sedan studenten har Gustaf Rindestål, 24, nu kommit på vad han vill satsa på.

Poliserna får behålla jobbet oavsett domslut

POLISSKJUTNING De tre poliser som står åtalade för att ha orsakat Eric Torells död riskerar inte att mista sina jobb oavse...

Många aktörer iblandade i förändringen av tobakslagen

RÖKFÖRBUD Vem behöver göra vad i samband med att den skärpta tobakslagen träder i kraft?

Skärpt tobakslag från 1 juli

RÖKFÖRBUD Ny lag från 1 juli förbjuder rökning på bland annat uteserveringar och tågperronger.